Monday, June 13, 2011

Tuesday, March 15, 2011









Thursday, March 10, 2011


PUO School of Architecture.

Submit on 11 March 2011,not later than 12.30 pm.... 12.35pm considered late submission.
BTN Submit on 14 March 2011, not later than 10.00am

There will a lecture input on presentation drawing and model
on 14 March 2011 at 11.00 am in Architecture Lab.

Submit on 21st March 2011, not later than 12.30pm and present on 23rd March
BTN Submit on 23rd March 2011 not later than 12.30pm and present on 25th March

When to submit your model ? >> Please bring and show your model when you present your design, present your design with your model as a tool to help and present your ideas to the client.

Student who submit on 21st March are required to present your design on 23rd March at 8.30am sharp. (So we can start early and you can rest at bed quickly ^_^)
While students who submit on 23rd March are required to present on 25th March 2011.

Students who have problems to present on 25th , you have to present on 23rd and vice versa. Thank you

So you know you have to present on that day so please prepare all the masking tape, tools and ways to pin up your own drawing. Please remember to take all your drawings at the drawing room early at 8am in the morning as we want to start at 8.30am.

The next information strictly for KSS students only.

Working Drawing submit on 13 March 2011
Presentation Drawing submit on 26 March 2011
Presentation Day + Model on 2nd April 2011

Any question, you can ask En. Amer, En Yusri, Pn. Phady, Pn Latifah...All the best from Us.
Write up by one_sue

Sunday, March 6, 2011

New Info : Latest Update : Working Drawing

New Scale (as mentioned in class on Wednesday : 3rd March 2011)

Location and Key Plan : N.T.S
Plans, Elevations, Sections : 1:150
Site Plan : 1: 250
Typical Section : 1:50
Door and Window Schedule : 1:50

The submission format as mentioned and shown in class.

Saturday, March 5, 2011

Working Drawing Checklist

Attached is the checklist for Working Drawing as a guide for Sem5, please check every single task , either completed or not. Thanks ..Enjoy Designing ^__^

Friday, February 25, 2011

The Legend & His School

Salam Sem05,

He is a legend, his thoughts and ideas have sparked new thinking in Design Education and its school. His philosophy lead to a new design movement that gave birth to new approach to thinking about a design school and its purpose. He is Walter Gropius and his ideas lead to the famous BAUHAUS movement. It was a new concept at that time (just before world war II) and with it came a new look for a design school.

This school has a strong tagline. Its form was derived from this thinking. Here are some of its principles:
  • most student should face the fact that their future should be involved primarily with industry and mass production rather than with individual craftsmanship
  • the schools of design should, as the Bauhaus did, bring together the various arts of painting, architechture, theatre, photography, weaving, typography, etc., into a modern synthesis which disregards conventional distinctions between the "fine" and "applied" arts
  • a school of design should have on its faculty the purely creative and disinterested artist such as the easel painter as a spiritual counterpoint to the practical technician in order that they may work and teach side by side for the benefit of the student
  • manual experience of materials is essential to the student of design- experience at first confined to free experiment and then extended to the practical workshop
  • because we live in the 20th century, the student architect or designer should be offered no refuge in the past but should be equipped for the modern world in its various aspects, artistic, technical, social, economic, spiritual, so that he may function in society not as a decorator but as a vital participant.

Walter Gropius needs no introduction (does he?). He started the Bauhaus movement and practically design a whole new Design School concept from its building to its curriculum. This is design at its best. Have an idea and follow it through.

He is truly a Legend. Will you be one?
Lets talk ideas...yours.


Tuesday, February 22, 2011

Master of REVIT Architecture

By now most of us have heard about REVIT. But not many of us realize how different REVIT actually is compared to other Autodesk's programmes. I was a bit skeptical when I heard REVIT will revolutionize the industry a few years after I stepped back to Malaysia. I thought Sketchup would still be the prime game for most of us. I was told about what it can do. I was generally surprised as to how this simple programme could elegantly change how we work, teach and study architecture. So what does it actually do?

It works based on how each element in the project carries its own parameters that are adjustable and customisable. You don't draw a thick line that represents a wall, you actually DRAW a wall. The programme understands that it's a wall and its relevant properties (it has mass, bears loads, and could have openings and so on. Unlike in Sketchup, the programme doesn't care if it's a wall or a floor, it doesn't need to recognize it. But REVIT does.

This parametric system allows everything in the project to have its own properties, right down to how many layers a wall should have, and if the finishing is using Nippon Paint or cheap ‘cap ayam’ paint. And it'll do the costing for you too! Literally, as you add more things in your design, you can see the numbers add up in the schedule. You can set the exact cost of the project right from the start with little concern about contingencies.

What REVIT does is simplify all the jobs for an architect. From the initial site study/massing, up to the actual designing stage, down to the detailing and the schedules. An experienced REVIT user would be able to do presentation drawing and working drawing at the same time, convert it with a click of a mouse button. You can do photorealistic renderings without the need to sub it out to a third party.


It will put a lot of people out of business. Architects won't need assistants. They can work together collaboratively on one project without to worry about synchronicity. They won't need 3D modelers to do their presentations. They don't need to wait for QS to come up with the total building cost. They don't have to wait for mechanical or civil engineers to tell them if the design can work or not. REVIT will tell you if it can or cannot and make the decision fast.

Despite all its capabilities, REVIT is a danger to young students. If we were ever worried about Sketchup governing the students' ability to design, REVIT would drive us up the trees. It's a very dangerous tool for them. It will tell you if the rafter can but placed on the wall plate or not. But it doesn't tell you why.

Students must have the understanding about design and construction in order not to get caught up with the limitations. In my experience, REVIT have ways to get around a lot of things. But if the student couldn't realize that he couldn't do something because he's doing it wrong and not because REVIT can't do it, he will be a slave to the programme. REVIT is not a programme we can teach using typical means. I do not recommend REVIT to sem3 or sem4 students. I would only attempt to introduce them at sem5 under expert supervision. I'd say only sem6 and above should have enough expertise to master the tool.

Do not underestimate the power of REVIT. It is indeed a powerful Ring that can rule them all.
Best advice is, equipped yourself with a variety of tools and don't become the tool. You should be known as an architect first, not the Revit guy with rendering skills.

Sunday, February 20, 2011

'..if you can SMELL what The Rock is cooking..!!!'

as salam dan salam sejahtera,

bapa mertua saya suka tengok wrestling dan setiap hari selasa (kalau tak salah saya) beliau akan melekat depan tv tengok wrestling.saya pun layan jugak dan favourite wrestler saya adalah ' the most electrifying man in sport entertainment' - THE ROCK!!

apa kena mengena The Rock dengan projek design kita?? ok on...

minggu lepas kita telah lihat perkembangan proses design di mana students telah mula menyediakan pelan berskala.pelbagai gaya susunatur digunakan - 'U' shaped,'L' shaped,central courtyard dan sebagainya.apa yang merunsingkan saya adalah kebanyakannya tidak mempunyai konseptual idea yang kukuh di sebalik pilihan susunatur tersebut dan hampir semuanya adalah SAMA!! Jadi,macamana nak bezakan??

berbalik pada the Rock tadi - selalunya dalam wrestling match, sebelum wrestler masuk ke gelanggang akan dimainkan lagu tema dan 'tagline' wrestler tersebut. bila lagu tema dimainkan penonton akan bersorak-menandakan mereka memberikan attention pada wrestler.The Rock menggunakan tagline 'If you can smell what the rock is cooking!!' dan lagu rancak lalu menarik perhatian seluruh penonton.hebat...hebat...!! so,anda semua perlu 'tagline' untuk projek ini!!

Tagline yang saya maksudkan sebenarnya adalah Design Statement atau TEMA untuk projek anda.ia akan memberikan anda fokus kepada sesuatu idea dan ini dapat membezakan anda dengan rakan yang lain.saya ada membincangkan perkara ini dengan beberapa sudent hujung minggu lepas dan turut mengenalpasti beberapa contoh bangunan yang mempunyai tema tertentu sebagai rujukan.contoh: UIA menggunakan tema 'Garden Of Knowledge' dalam konseptualnya.jadi mungkin arkitek ingin mewujudkan konsep 'taman ilmu' dalam rekabentuknya(kena tanya pensyarah dari UIA nih). bagaimana untuk memilih statement/tema/tagline yang sesuai?? ianya terpulang kepada intepretasi masing masing.Apa yang boleh saya kaitkan dengan projek ini adalah ILMU.mungkin anda boleh selami maknanya,fungsinya atau persamaannya untuk mendapatkan tema/tagline tertentu bagi design anda.

tapi apa yang pasti untuk projek ini akan ada hampir 95 cadangan design untuk PUO School of Architecture. apa yang jadi persoalan sekarang ialah bagaimana nak jadikan design anda menyerlah dari rakan yang lain.mungkin penggunaan design statement/tema/tagline dapat membantu...


2nd Crit just around Da' corner

Salam 05,

Seperti yang telah dimaklumkan pada minggu lepas, 2nd open crit akan diadakan pada hari rabu bersamaan 23/2/2011. Diharap para pelajar telah bersedia dengan semua bahan-bahan yang diperlukan untuk open crit nanti. Sila rujuk buku sesi kritik 2 (buku dengan cover hijau) sebagai panduan atau 'checklist' untuk memastikan setiap kriteria yang dinilai telah dipenuhi dengan jayanya. Kepada yang masih belum mencapai standart yang dikehendaki, tolong berjumpa dengan pensyarah masing-masing pada hari Isnin sebagai persiapan terakhir. Pastikan anda telah bersedia sepenuhnya apabila giliran anda dipanggil untuk sesi pembentangan. Disini beberapa tips untuk menghadapi sesi pembentangan anda :-

1. Memahami dengan jelas idea yang ingin diketengahkan dalam rekabentuk anda. Jangan hanya menghafal sahaja.

2. Bentangkan dengan intonasi yang jelas, pakaian yang sesuai dan kemas dengan penuh keyakinan diri.

3. Jawab soalan yang ditanya dengan penuh yakin dan disokong dengan rujukan anda.

4. Pastikan semua bahan-bahan yang ingin digunakan didalam sesi pembentangan telah siap sedia pamerkan @ ditampal.

5. Cuba berinteraksi dengan pensyarah dan rakan-rakan semasa sesi pembentangan. Buatkan pembentangan anda menarik untuk didengar dan tidak terlalu serious @ formal.

6. Sampaikan dengan jelas kepada pensyarah idea, konsep, teknik, prinsip rekabentuk, hubungkait antara ruang dan sebagainya. Pastikan tiada yang tertinggal.

7. Menggunakan bahasa badan yang sesuai untuk menjelaskan pembentangan anda. sebagai contoh, gunakan tangan (bukan kaki!!) untuk menunjukkan bahagian lukisan yang sedang dibentangkan.

8. Sentiasa memandang kepada pensyarah semasa pembentangan untuk meyakinkan idea anda. tidak perlu takut @ ragu-ragu dan sentiasa senyum..... :-)

9. Elakkan pembentangan anda menjadi terlalu panjang dan merepek sehingga membuatkan pensyarah bosan. Terus kepada isi-isi penting yang ingin di sampaikan.

10. Mulakan pembentangan anda dengan memperkenalkan diri, menceritakan secara ringkas pengenalan projek dan mulakan pembentangan anda dengan penuh yakin.......Akhirinya dengan senyuman dan ucapan terima kasih.Anda boleh juga bertanya kepada pensyarah adakah mereka terhibur dengan sesi pembentangan anda..InsyaAllah sekiranya anda mempraktikkan tips-tips yang kami beri ini, para pensyarah akan tersenyum sekali..

Kami amat berharap para pelajar memberikan fokus terhadap sesi krit ke-2(rekabentuk skematik) ini kerana krit kali ini adalah bahagian yang paling penting bagi mendapatkan rekabentuk yang memenuhi kehendak projek.

Semoga berjaya..

Thursday, February 17, 2011

Building Construction Illustrated

Sesiapa yang ingin membeli buku ini >> Building Construction Illustrated by Francis D.K Ching ... sila berhubung dengan Cik Izzati di Unit Senibina secepat mungkin (by this week) untuk membuat pesanan, buku tersebut berharga -+ RM76 lebih murah berbanding di luar. Good book for construction ^_^

Thursday, February 10, 2011

Open Crit 01: A Little Review....

anak biri-biri yang kehilangan pedoman....kesian....
(gambar hiasan semata-mata)

as salam + slamat sejahtera,
Selesai sudah Open Crit 01 pada minggu lepas untuk semua kelas DSB5.Saya ingin kongsi sedikit pandangan saya berkenaan sesi yang kita jalankan pada hari2 tersebut.komen2 yang saya akan beri adalah berdasarkan open crit kelas 5A yang dilalui pd hari rabu & jumaat:

a. Kesemua student yang dinilai TIADA rujukan/references - WAKE UP!! anda bukannya Master Builder spt Calatrava atau Foster mahupun Rogers yg tidak perlukan rujukan...even mereka pun refer to sources untuk menghasilkan design...buku,majalah,imej internet perlu digunakan utk rangsang idea seterusnya dpt dikembangkan menjadi end product.bukannya lakar2 bulatan tanpa pedoman kemudian assume itu adalah idea terhebat anda...

Solution: rajin2 la belek majalah,jurnal,browse relevant website atau compilation of students works untuk develop idea anda...juga,jemput la ke resource centre di pejabat senibina untuk browse some of the books/magazine there...the keys to the cabinet are with Cik Sue...make full use out of it!!

b. hasil kerja2- 3 minggu yang lepas dilupakan...: sebahagian besar student dinilai tidak rujuk langsung pada site analysis,case study dan lawatan ke UM/UiTM..anda semua seperti started doing work from zero...kalau ada pun hanya mengambil point dari analysis secara basic tanpa kajian mendalam...causing your works lacking a lot of important infos...bak kata En. Fuad '....ingredients dh ada...,tunggu nak masak shj...' dan muncul la terma 'separuh masak' atau 'half-cooked' yang saya percaya acapkali didengari pada sesi tersebut....

solution:rujuk semula analysis+case studies yang dibuat,pergi ke site untuk dapatkan 'the feel' dan extract memories dari lawatan untuk anda gunakan dalam mengembangkan idea anda....ini bermakna anda perlu untuk buat your own research/studies berdasarkan maklumat yang dikumpulkan....remember...Unit Senibina mengamalkan 'Outcome-Based Education' di mana students perlu belajar+membuat kerja sendiri dengan difasilitate oleh pensyarah...' spt yang selalu saya katakan'...kami hanya la gembala yang mengembalakan anda ke jalan yang betul...'

c. Design Statement/Storyline tidak jelas...: students didapati nervous,mumbling serta tidak tahu apa yang hendak dibentangkan....that's what happened if you do not know what you're doing...bila anda faham sesuatu perkara maka ia akan menjadi mudah untuk menerangkannya...begitu juga dengan design...anda perlu faham apa yang anda mahu untuk projek ini...ada beberapa student gunakan Architectural Terms spt 'Form Follows function'dan 'Green Building' namun mereka tidak faham ttg terms itu menyebabkan pembentangan terkeluar dari konteks...

Solution: kenalpasti apa yang anda mahu buat untuk projek ini...memangla kita nk kena design Arch School tp anda perlu establish your own strong reasons behind your,refer back to item b yang kita diskass di atas...
also, cari statement yang dapat memberikan 'WOW' factor pada design anda...1st impression penting untuk convince the klien/panel that your design is the BEST design...macamana nk dapatkan a good design statement?? <---bacalah/rujuklah/carilah dari sumber yang relevan...INGAT! -->'Outcome-Based Education' = Gembala....

d:Pembentangan yang tidak lengkap: kebanyakan hasil kerja students untuk sesi ini tidak 'presentable' --> tiada/salah drawing title..,Northpoint salah/tak seragam..,sketches yg tidak cerminkn kerja 5th sem students-->'..mcm sem 1&2 punye kerja..' bak kata en.Fuad.
saya dapat simpulkan yang semua ini adalah sebab kurangnya involvement dlm proses design...kurang passion/semangat sbb cuti sem/CNY atau '...esok crit, malam ni baru buat..' atitude...last minute work la ke??

solution:maksud 'Presentable' bagi saya adalah satu peringkat yang boleh diterima sebagai pembentangan - tk perlu cantik,tk perlu perfect tp harus lengkap dengan maklumat yang relevan.Jadi, kena la ada proper indications of drawings,teratur+disusun dgn baik dan visually nice to see...jadi pastikan next open crit anda bersedia dengan lukisan yang 'presentable'. Dan jangan tunggu last minute untuk sediakan drawing anda...ok??
Cuti adalah masa yang mmg ditunggu oleh pelajar (dan pensyarah jugak hahah) tetapi luangkan juga sedikit masa untuk anda selesaikan tugasan anda semasa bercuti.spt yang saya pernah katakan,design adalah suatu proses yang berterusan-->bermakna anda perlu sentiasa berfikir dan fikir dan fikir...baru la perkembangan idea boleh dijana.kalau boleh,ke tandas pun perlu berfikir!!hopefully dgn berfikir berterusan (walaupun tgh bercuti) dapat sustain momentun semangat anda terhadap projek.bukan bermakna anda tk boleh bercuti tapi jangan sampai LUPA terus pulak...a good student always take care about his/her works right to the finish...

Mungkin ada students yang terkejut dengan method pensyarah yang agak agresif pada open crit 01 baru-baru ni.Saya terlihat ada pelajar yang menghela nafas yang panjang bila namanya tidak terpilih untuk sesi itu.Ini sebenarnya dilakukan untuk memastikan yang student tidak leka diulit mimpi indah dan sebagai pendesak bagi memastikan semua pelajar berpijak di bumi yang realistik dan dapat menghasilkan design yang berkualiti.saya pasti anda tidak mahu hilang arah dalam menyediakan design School Of Architecture ini.

takkan anda semua nak jadi macam analogi anak biri-biri dalam imej di atas tadi....betul tak???

any comments??

Wednesday, February 9, 2011


Exclusive for students.

The link provided below entitled the students to download a free software of Autodesk Software (either 6 months or 1 year trial)

Before the students can download you need to register at the website.

Click the link below.

Wednesday, February 2, 2011

A Green School in SIngapore

Salam Everyone,

Click here to see more of this 5-storey Art, Design and Media School at Nanyang Tech University, Singapore!

What do you think?

DRN ; )

Journal and Changes of Schedule & SOA

Individual Crit /Journal.
Students are free to sketch and comments your ideas. Please use the format as a proof of your design process. Enjoy...

There is a few additional / changes in the schedule, highlighted in yellow. Please inform the studio lecturers if you have any queries. Ok.
Do inform all YOUR FRIENDS about the changes and information you get in the blog.

Monday, January 31, 2011

....and DA' RESULTZ are OuT!!!!

CONGRATS AGAIN....well done...!! we hope the spirit you all shown during the making of Da'Bench will continue for our School Of Arch design...hey ho lets GO..!!!
the incomplete bench - pls see your lccturer for futher clarification...

Saturday, January 29, 2011

Site Plan PUO

Click here to download SITE PLAN
After you click the link above the window image below will appear and you are ready to download the site plan file.

Click the link then wait until icon 'REGULAR DOWNLOAD" appear,
then click the icon (REGULAR DOWNLOAD)..after that wait a few minutes then the reCAPTCHA icon appear,
key in the word that appear and click SLOW DOWNLOAD icon ...
If you still can't download the file....I heard some of your friends already download the file, you can ask them to email it to you.
Okies.. enjoy designing ^___^

Click the image below to see the instructions on how to download the file.

Please read the instructions on the images.....and if you can't download the file or the link is broken please inform Cik Suraya as soon as possible. Enjoy design !!!

yeay! its a Holiday!!!

Salam sem designers@5

i would like to wish happy Chinese new year to those who celebrating it.Not to forget happy semester break to all..
we do hope that the design process works simultaneously with your holiday mood.The thinking process will never stopped until you have reach the climax later on.Take advantage on the flexibility of the project to come out with good design.Remember! if you can tackle this project successfully, you have open the door to sem 6.otherwise we can see u again in MM( mervelous mantop) design inc.

What- ever- pong....just enjoy your holiday and dreamt about 1st crit session :p

Friday, January 28, 2011

Drawing and Designing with Confidence

Check out this link : Drawing and Designing with Confidence by Mike W.Lin ... if you want to buy the book, it cost about RM100, it is cheaper compared you bought the book outside, feel free to contact Cik Suraya if you want to buy the book. Thanks

Wednesday, January 26, 2011

Our New Identity!

Salam Everyone,

Check out Designers@PUO for our new look! and please comment...


Monday, January 24, 2011

sharing is caring....

“An architect knows something about everything. An engineer knows everything about one thing.”

(Frederick,Matthew “101 Things I Learned in Architecture School”)

Sunday, January 23, 2011

I LOOKED but did not SEE!

Salam Designer@5,

Having problem with your eyesight lately? No problem, check out Designers@PUO for some help!


Saturday, January 22, 2011


Salam designer’s@5

We are now in the project 3 : puo school of architecture which I believe will be your ultimate challenge to test your ability in design INDIVIDUALLY. Now let consider how are you going to design ‘school of design’.

You might think your architecture style will follow the original building of ‘campus B’. One student asked me that. Yes its true because in architecture, the design should reflect the site context in order to create ‘sense of place’. But when we talk about campus, every faculty should portray their own image. This is the opportunity for you to design your own school of architecture and let it be whatever you want .Later on, you need to justify why your design should be like that. (you need a further discussion with lecturer on this!).My points is, don’t restrict your design with existing campus B image. Try to explore new ideas and create a new building that reflect the NEW school of architecture of PUO…

Have fun guys.


Friday, January 21, 2011

Da' Winner of Da' Bench

Salam sem 05..
Congratulation to all sem 05 student for your tremendous effort in making Da' Bench project really successful. Now, here is the deal. We have agreed to reward the winner of the project from each class. For the winners, please contact your studio master to claim your reward.
Good job guys. Keep up the good work throughout this semester !!!
Best regard, all sem 05 lecturers.

Tuesday, January 18, 2011

SITE here to view document..

Salam Sem05...

As we all know, tomorrow students will be doing their site analysis for project 3 which is PUO-school of architecture. The site has been given to the student which is located at golf course nearby our beloved Unit Senibina's current building. Therefore, before enter the site students need to know what to do when doing site analysis. What kind of information are crucial on site. These kind of information will surely help students in design process later on.

So here we prepared list of information needed in site analysis as a guideline for students when doing site analysis tomorrow. Luckily we have site just nearby our class so that if we miss the information, we can always come and do the analysis again. Remember to take as much as informative picture as you can. Don't just take a posing picture with nothing to tell except about your make-up, dresses, hair style, sun glasses and etc.

Good luck guys and have some fun...(while you can hehe)

PUO school of Architecture - Research it first!

Salam Everyone,

Research is and always will be an important concern for people who want to solve problems. As problem solvers, we need to identify the problem, understand it from different angles before beginning to address it.

SEM05’s final project is an Architecture School. This is a good opportunity to start thinking in advance about how to do research. Research is about asking questions and finding answers. Its about being sure of what you want to do based on facts.

For your upcoming project, try this out, answers these questions as a group/individual:

What is Architecture? How do you define it? What is its component? How is it different from construction, how is it similar? Etc…

What is a school? What is an education? What types of education are there? What is Polytechnic Education and how is it different from other types of education, Etc…

What do you mean by an Architecture School? How is Architecture taught at other schools? How should it be taught at the polytechnics? Etc,…

Who are design students? How do they behave? How do students learn to design? Is creativity important, how to be creative? Etc,…

Who are the users of this school? What activity do they do? What spaces are important to promote learning and creativity?, Etc…

Try answering these questions. I KNOW SOME OF THESE QUESTIONS ARE DIFFICULT but try understanding them as best as you can. I am NOT asking you to do an in depth research but just to make you understand the importance of research in understanding a problem. A Simple Research will make you appreciate your design even more.

Now, Research needs data. Data can obtain from reading, interviewing students and lecturers, visits, observing how an architectural school function, etc. Ask these questions, collect data and then try to understand them by making a conclusion before designing your ARCH SCHOOL!